Zoek je hoeve- of streekproduct

terug naar overzicht
Pater - Brouwerij De Lelie VZW

Pater

Pater is een donker bier op basis van geroosterde karamelmout, kandijsuiker en aromatische hop. Het heeft een zacht-zoete volmondige moutsmaak en een zachte, licht hoppige afdronk.

Producent:

Brouwerij De Lelie VZW

Streek:

Vosselaar

Productlabel(s):
Streekverband:

De oude brouwerij “De Lelie” was gelegen naast de kerk, en had als meest bekende bieren “Pater” en “Paus”. Wegens de moeilijke omstandigheden tijdens en na de oorlog moest de brouwerij echter haar deuren sluiten in 1952.
Omdat men dit stuk Vosselaarse geschiedenis niet verloren wilde laten gaan, werd er een vzw opgericht met als doel om de traditionele Vosselaarse bieren terug op de markt te brengen.
Als eerste werd er, in september 2008, opnieuw “Paus” gebrouwen, naar het oorspronkelijke recept van bijna 100 jaar oud. Omdat de bieren vroeger veel bitterder waren dan nu, was het afwachten of dit oude recept nog steeds in de smaak zou vallen. Lang bleef men niet in het ongewisse, de reacties waren zeer positief en men stond in rijen aan te schuiven om het bier te proeven.

Het tweede succesbier van de oorspronkelijke brouwerij was “Pater”, een donker zacht-zoet bier met een lager alcoholpercentage. Dit bier was in Vosselaar vroeger ook zeer goed gekend als het donkere Leliënbier.
Deze nieuwe “Pater” is eveneens gebrouwen naar het oude recept.

Productie sinds:

2009

Productiegegevens:

Pater wordt in opdracht van VZW Brouwerij De Lelie gebrouwen door de Scheldebrouwerij, Wenenstraat 7 te Meer.