Zoek je hoeve- of streekproduct

terug naar overzicht
Gageleer - Gageleer

Gageleer

Gageleer is het éérste van de Belgische bieren dat teruggrijpt naar gagel, de voornaamste smaakmaker in de middeleeuwse gruitbieren. Het is een goudkleurig bier van hoge gisting dat in het aangepaste glas een romige witte schuimkraag vormt.
Gageleer wordt gebrouwen met biologische gerstemout, deels uit de Kempen, en gagel uit De Liereman in Oud-Turnhout. De smaak is uniek: kruidig met een toets van peper tot eucalyptus. Gageleer is niet gepasteuriseerd en hergist in de fles.
Gageleer is een volmondig bier met een prettig evenwicht tussen moutige, ietwat zoetige, fruitige en kruidige aroma's en een aparte bitterheid. Ondanks 7,5 vol.% alcohol is Gageleer verrassend fris.
Gageleer bekleedt een aparte plaats in het Belgische bierlandschap.
Aanbevolen schenktemperatuur 4 – 6 °C.

Producent:

Gageleer

Streek:

Oud-Turnhout

Productlabel(s):
Streekverband:

Het recept van Gageleer werd bedacht in Beerse. Het bier wordt gebrouwen met gagel afkomstig uit het natuurreservaat De Liereman in Oud-Turnhout. Jaarlijks worden brouwsels gemaakt met biologische gerst van bioboeren Joris Willems uit Poederlee en Marc Naets uit Westerlo. De opbrengst gaat naar natuurreservaten in de Kempen. De firma Gageleer is een erkende coöperatieve vennootschap met sociaal oogmerk.

Productie sinds:

1996

Productiegegevens:

Gageleer wordt in opdracht van de cvba-so Gageleer gebrouwen in de 'Proef'brouwerij, een loonbedrijf in Lochristi. Er worden enkel biologisch gecertificeerde ingrediënten gebruikt onder controle van TÜV Nord Integra.